tirsdag den 15. september 2015

Dyrehold 4

Pædagogiske overvejelser 


Brugere/borgere 

Jeg har i dette dyrehold valgt at have målgruppen social special for øje, mere præcis har jeg haft de multihandicappet i fokus i mine overvejelser omkring valg af dyr.
De svært multihandicappet er den målgruppe jeg har beskæftiget mig meget med, både i forbindelse med mit 2 praktik, samt mit vikariat. 
Jeg har valgt akvarium fordi det passer til dem. Det gør det fordi mange af dem har stærkt nedsat syn, og ikke vil have glæde af insekter, de vil heller ikke kunne forholde sig til insekter da de kognitivt er meget bag ud i forhold til deres fysiske alder. De vil ikke kunne være med i den daglige pasning af dyrene, eller få en oplevelse af hvordan insekter lever. 
Hund og kat vil sagtens kunne bruges i forhold til denne målgruppe, da det er et dyr flere af dem vil kunne røre og måske have på skødet. Der er en sansning i at røre dyret, og nogle af beboerne vil kunne komme med ud og gå med en hund. Hunden vil også kunne bruges til de borgere der ikke er god til social kontakt, men måske vil kunne forholde sig til en hund. Hunden og katten er kort og godt stor og til at føle på. 
Der er flere faktorer i et akvarium de multihandicappede vil kunne få gavn af.
Der er mange borgere der let bliver overstimuleret, og vil kunne finde en ro af at sidde og kigge på fiskene der stille og rolig svømme frem og tilbage, samt planterne der bevæger sig i vandstrømmen. Der er ingen pludselige bevægelser ( hvis man vælger de rigtige fisk) og inden pludselige lyde som ved et tv.Alt efter hvilke problemstillinger borgerne har, kan man vælge store/små fisk i forhold til deres syn. Langsomme og stille fisk eller lidt mere aktive fisk, alt efter hvor overstimuleret borgerne bliver.Akvariet kan være med til at give en ro til borgerne når, hvis de føler der sker for meget omkring dem. 
Samtid med det vil en blind beboer også kunne få gavn af et akvarium, da man ved hjælp af forskellige pumper kan lave beroligende vandlyde, som dem man kan købe på en cd. Denne lyd af vand kan virke beroligende både for seende borgere og blinde borgere. 

Derfor er det vigtig at kigge på målgruppen, hvad vil et akvarium kunne give lige præcis den målgruppe. 
Vil det kunne være et effektiv afskærmnings-middel til borgere der måtte være overstimuleret og har brug for ro. Eller skal stå i et opholds rum hvor flere borgere kan få gavn af det på en gang. 


pædagogisk forløb:
Hvis der er borgere der kan være med til at starte akvariumet op, kan man tage dem med ud i dyreforretningen og købe de fisk man har valgt passer målgruppen, samt planter med mindre man har valgt et chiklide akvarium.

Pædagogens rolle:
Alt efter hvor meget borgerne har kognitivt har forståelse af hvad det vil sige at anskaffe fisk, vil det være pædagogen der kommer til at stå for alt i akvariet.
Er der velfungerende borgere kan de få lov til at stå for den daglige pasning i forhold til fodring af fisk, samt rengøring af akvariet.  



Ingen kommentarer:

Send en kommentar