tirsdag den 15. september 2015


Pasning og pleje



For at have et akvarium kræver det at man passer og plejer det. 
I mit tilfælde på grund af mængden af fisk, bliver 30-40% vand skiftet ud ca. 1 gang i ugen. 


 Her er en del af vandet kommet ud af akvariet, så der kan blive plads til nyt og frisk vand.


 For at få vandet ud af akvariet bruger jeg en "slam suger" den er effektiv til at få alt affald fra bunden med ud, istedet for kun at tage overflade vand med ud.
Man kan tydelig se på vandet der kommer op i spanden, at det er grumset og brunligt når man støvsuger bunden, og ser er det tydeligt at vandet faktisk er beskidt selv om det umildbart ser rent ud, fordi affaldet  i vandet faldet til bunden.
Det vil en borger kunne forholde sig til, og kunne forstå at der skal gøres rent, for at fiskene kan trives.


 Det kræver ikke det store at rengøre akvariet, og har man en velfungerende borger vil borgeren selv kunne stå for det, enten vil borgeren kunne finde ud af at rense akvariet selv, eller med støtte og vejledning fra en pædagog.

Der skal være en forståelse for at man skal passe på alle planterne, samt passe på at man ikke siger fisk med op. Man skal samtidig også være opmærksom på at man ikke tager for meget vand ud, og her vil man med en stykke tape på siden af ruden hjælpe en borger med at kunne se hvor meget vand der skal ud.

Det kan være med til at give en borger ansvar at få lov at rengøre akvariet, for at vedligeholde fiskenes sundhed og trivsel.
Rengøre man ikke akvariet ofte nok, risikere man en nitrat/nitrit forgiftning som ender med at slå fiskene ihjel.

Ud over vandet skal skiftes sidder der i akvariet også et filter der skal rengøres, det består af forskellige filtre der sidder i en speciel rækkefølge for at give en optimal rengøring i akvariet.
Her tager man filtrene og rengøre i det akvarievand man har suget op af akvariet, hvis vandet ikke i forvejen er alt for beskidt. Er alt vand man siger op ekstremt beskidt, kan man gå på kompromis og vaske dem i alm lunken vand. Grunden til man bør vaske dem i akvarievand er for at bibeholde den naturlige bakterie flora, som er med til at bibeholde et naturlig fiskevendlig vand.
Under rensningen af af filtret kan borgerne også her ved selv syn se at der kommer skidt med ud, det er specielt tydeligt hvis man tager en spand rent akvarievand ud, og rengøre et filtre i det vand, her bliver vandet lynhurtigt grumset og brun.

Når man har tømt 30-40% vand ud, skal man tilsætte nyt vand til akvariet. Det er iskoldt vand for at undgå de bakterier der er i varm postevand. I det iskoldevand bliver tilsat noget vand der er blevet kogt, for at varme vandet lidt op, for at fiskene ikke får et chok.
Ud over det har jeg som der ses på billedet lidt forskelligt vandforbedrende tilsætningsstoffer. i nogle af flaskerne er der en bakteriekultur som er med til at gøre vandet mere blødt til fiskene, som gør vandet mere "fiske venligt" og hjælper med at binde de dårlige ting i vandet, som nitrat og nitrit.
Så er der noget flydende gødning til planterne, ligesom der også er gødning i stenene.  Der er flydende co2, som  planterne lever af og har brug for til at vokse. Der er medicin hvis fiskene skulle blive syge og så er der tjek strips, for at se vandværdierne i vandet hvis man har mistanke om noget er galt. 
Alt efter borgergruppen vil de også kunne tilsætte de rigtige mængder af dette i vandet. Muligvis ved hjælp af en tjekliste, eller ved støtte fra en pædagog. 

Altså kan det være en god ugentlig aktivitet for en borger flere borgere at rengøre akvariet, en pædagogisk aktivitet der gøre dem bevidst om ansvaret ved at have dyr, det kræver man passer og plejer dem. Det kan være flere udfordringer forbundet ved at gøre en akvarie rent, hvor meget vand skal ud, korrekt rengøring af filter, sikring at fiskene ikke får kulde chok, tilsætning af de rigtige mængder vandforbedrende stoffer. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar